01/02/03/04/05/06/07/08/09/10/11/12/13/14/15/16/17/18/19/20/
21
/22/23/24/25/26/27/28/29/30/31/32/33/34/35/36/37/38/39/
40
/41/42/43/44/45/46/47/48/49/50/54//

 


Column 3

Het Classificatie Comité bestaat uit 3 mensen. Ik weet niet wat voor kwalificaties je moet hebben om in het comité te komen, maar ik weet dat één ervan een welzijnswerker is. Ik weet niet wat de taken van die welzijnswerker zijn. In al de jaren, dat ik hier zit, heb ik hem maar een paar keer gezien. Ik weet ook niet zeker wat de taken van de andere twee in de gevangenis zijn. Ik stel me voor dat zij verantwoordelijk zijn voor het bijhouden van de dossiers van de gevangenen.

In A/C verschijn je voor het comité met handboeien om en in je ondergoed. Een bewaker staat gedurende het gehele onderhoud naast je. Het comité bekijkt het dossier dat met je is meegekomen van de provinciale gevangenis, samen met alle andere rechtbankdocumenten, zoals je executiebevel.

De grootste zorg van het comité heeft is of je vijanden hebt op de Row (ik neem aan dat ze bedoelen naast hun zelf) en ook de aard van je misdaad kan invloed hebben op wat het comité besluit. Gedurende de korte hoorzitting beslissen ze waar ze je zullen plaatsen. Gewoonlijk wordt je geplaatst in Veroordeelden Rij II in Eastblock. Het comité beslist ook op welke binnenplaats ze je plaatsen, dit ligt eraan in welk celblok je geplaatst wordt.

Er zijn twee classificaties voor veroordeelde gevangenen. “Klasse B gevangene”, die geplaatst worden in A/C. Dit zijn gewoonlijk mensen, die bij een bende horen of gevangenen, die een voorgeschiedenis van steekpartijen hebben in de gevangenis. Wanneer je een “klasse B” gevangene bent blijf je in A/C en wordt je dossier elke zes maanden onder de loep genomen. Zij beslissen of ze je in A/C zullen houden of dat ze je promoveren tot een “klasse A gevangene”. Deze titels amuseerden me. Ik voelde me een als een stuk vlees, opgelucht dat de inspecteurs me een goedkeuringsstempel hadden gegeven.

Daar ik verheven was tot de enerverende hoogte van een klasse A gevangene, bleef ik niet langer dan een week in A/C. Maar als je geclassificeerd wordt als een klasse B gevangene, geef je jezelf over aan het feit, dat je een sober en beperkt leven gaat leiden, zelfs naar de normen van death row. Je hebt alleen de dingen, die ik in de vorig column noemde. Maar je mag een tv of radio hebben . . . als je het geld ervoor hebt. Er is ook een aangepaste versie van de klasse A kantinelijst, waar je een beperkt aantal dingen van kunt bestellen. Gewoonlijk zijn dat dingen als schrijfpapier, tandpasta, postzegels, enveloppen, oploskoffie etc. Wanneer je je bestelde dingen krijgt, halen ze eerst alle dingen eruit waar plastic in zit. Bijvoorbeeld, een pot oploskoffie wordt eerst leeg gegoten in een zak, je krijgt de zak en de pot gooien ze weg.

De gevangenis geeft je eten, schone was (een keer per week), zeep, tandpasta, typepapier (ongeveer 10 pagina’s), een potloodstompje (in ruil voor een oude) of een vulling voor een vulpen en 2 rollen wc papier. Deze worden elke maand op de eerste en vijftiende uitgedeeld. Als je zonder wc papier komt te zitten, kan je maar beter hopen dat de bewaker op jouw verdieping in een goede bui is en je nog een rol geeft, totdat de nieuwe worden uitgedeeld. Als hij/zij niet in een goede bui is heb je pech gehad.

In A/C mag je geen kopje hebben, dus om je koffie te drinken moet je het melkkannetje gebruiken dat je elke morgen bij je ontbijt krijgt. De bewaker heeft een grote plantengieter met een lange tuit die minstens 45 cm lang is. De bewaker staat een eindje van de cel vandaan en schenkt de gloeiend hete koffie door het luikje in je melkkannetje. Jij moet maar hopen dat hij goed kan mikken . . . anders heb je verbrande handen. Er zijn maar 2 maaltijden in de gevangenis (niet alleen op death row), je krijgt ontbijt en een avondmaaltijd opgediend. Voor de lunch delen ze een zak uit met brood erin en wat mysterieus vlees. Ik weet niet wat voor vlees het is, in al de tijd die ik hier ben, heb ik het nog nooit op. Ik ken ook niet veel andere mensen hier die het wel opeten. In de zak zit ook wat fruit. Soms zit er ook een beetje pindakaas bij.

Wanneer je geclassificeerd bent als een klasse A gevangene sturen ze je meteen (na de classificatie) naar Veroordeelden Rij II. Meestal binnen een paar uur. Je krijgt handboeien om (of een ketting om je middel) en een bewaker brengt je naar Eastblock, waar ik het in de vorige column even over heb gehad.

Wanneer je A/C uitkomt en naar Eastblock gaat, loop je dieper de gevangenis in, langs de lage binnenplaats aan je rechterkant, door de bovenste binnenplaats, langs de twee eetzalen (voor de gewone gevangenen). Het is ongeveer 5 minuten lopen tot je bij Eastblock bent. De drie dingen die je het meeste opvallen als je Eastblock binnenkomt is ten eerste, dat het erg schemerig en veel schaduw. Het tweede is de constante herrie van meer dan 500 mannen die in een relatief kleine ruimte verblijven. Het derde is de geur. Een gevangenis heeft een kenmerkende geur, die je nooit vergeet. De bovenliggende geuren verschillen, dat ligt aan het tijdstip van de dag, maar altijd is er die onderliggende geur die nooit weg is.

In mijn volgende column zal ik meer over Eastblock praten, een beetje over hoe het leven van dag tot dag eruit ziet.

Later,
Dean